ulei bioO alta etapa importanta in ceea ce priveste obtinerea uleiurilor esentiale este modalitatea prin care acestea sunt extrase, astfel ca exista calea clasica si asa-numitele „scurtaturi” prin care se renunta la o parte din calitati pentru a grabi procesul de extractie. Aceste uleiuri sunt cu siguranta inferioare din punct de vedere calitativ, deoarece putem spune ca inca nu a sosit momentul pentru a-l produce – planta nu era pregatita suficienta.

Pentru a iesi un ulei de calitate producatorul nu trebuie sa foloseasca ingrasaminte chimice sau alte materiale care grabesc considerabil procesul de crestere si maturare a plantei pentru ca acestea pot afecta calitatea uleiului rezultat, astfel ca exista riscul ca intrebuintarile sale sa fie la randul lor afectate intr-un grad mai mic sau mai mare. Aceasta poate nu ar fi o problema atat de mare, dar biologic vorbind respectivele chimicale folosite si absorbite de catre planta se pot gasi in produsul final, adica uleiul extras.

In concluzie uleiul esential este un extract dintr-o planta si insumeaza toate calitatile respectivei plante. Poate fi folosit in industria produselor cosmetice, a parfumurilor sau chiar in industria alimentara, asadar este indicat sa cunosti aceste lucruri de baza in ceea ce priveste extragerea acestui produs atat de folosit la ora actuala.