Cel putin 96% din ingredientele folosite trebuie sa fie naturale, iar restul 4% pot fi compusi care nu altereaza sub nici o forma structura organismului sau mediul inconjurator. Este un criteriu major ce trebuie respectat cu strictete, deoarece in caz contrar nu mai putem vorbim despre bio, ci despre industrial, sintetic, toxic si altele. Cu toate acestea unele produse contin 100% ingrediente naturale.

Ambalajul in care se afla aceste preparate naturale trebuie sa fie la randul sau alcatuit din elemente care se gasesc in mod normal in natura si care sunt biodegradabile. Cu alte cuvinte, este o contradictie totala sa ambalezi un produs care se vrea a fi prietenos cu natura intr-un ambalaj ce dauneaza, dar aceasta regula este adeseori trecuta cu vederea si nu are o implicatie atat de mare pe cat o are continutul propriu-zis. Adesea plasticul se recicleaza, insa este bine de stiut si acest lucru.

In concluzie, este util pentru orice cumparator sa cunoasca macar cateva dintre caracteristicile unui produs organic ce este vandut astazi sub eticheta de bio. Exista la ora actuala numeroase tehnici chimice prin care se pot fabrica diversi compusi, astfel ca producatorii sunt atrasi cu usurinta de catre un proces facilitat, insa firmele care acorda certificate de originalitate nu accepta astfel de tehnici.