cosmetice bio 8In zilele noastre cele mai multe recolte sunt stropite cu diversi agenti chimici care au rolul de a le feri de insecte si alti pradatori sau le ajuta sa creasca mai mari, mai repede, mai frumoase, insa de fapt structura lor este modificata, iar calitatile de baza pot fi diminuate sau chiar dispar.

Un exemplu potrivit pentru a scoate in evidenta importanta unor pesticide sau alte substante chimice este cel al uleiurilor esentiale. Adeseori acestea se obtin prin presarea la rece si contin esenta plantei respective, insa pot fi observate si resturi de compusi chimici sau alte substante cu care a fost stropit solul in care a crescut respectiva planta. Este important sa stii ca acest proces poate afecta calitatile cunoscute ale oricarei forme de viata vegetala, asadar nu mai putem vorbim despre produse biologice in proprotie de 100%.

Unele microorganisme traiesc in mod normal in sol si ajuta plantele sa creasca si sa se dezvolte fiind considerate adesea „microorganisme benefice”. Ele au capacitatea de a desface diferite particule, minerale si nutrienti pentru a fi mai usor absorbite de plante, insa folosirea unor substante chimice le inlatura cu desavarsire. Pentru a intelege mai bine procesul poti duce o paralele intre flora bacteriana comensala a organismului uman si folosirea de antibiotice – acestea distrug totul in care astfel ca adeseori apar dezechilibre digestive dupa o lunga perioada de tratament.

Agricultura biologica nu permite folosirea unor astfel de ingrediente chimice sau sintetice, deoarece se presupune ca orice produs biologic nu trebuie influentat de om, ci doar de catre natura prin mecanisme specifice.